top of page

הנבטת דגנים וקטניות

במאמר הזה אני רוצה לדבר על עיקרון חשוב ביותר,

והוא הנבטת דגנים וקטניות לפני אכילתם.

אם אתם כבר עושים זאת - מצויין.

אם אינכם מנביטים את הדגנים והקטניות לפני האכילה,

אני ממליץ בחום שתתחילו לעשות זאת.

ההנבטה כמעט אינה לוקחת זמן,

אך יכולה לשנות באופן דרמטי את איכות התזונה שלכם.

(ואם אינכם אוכלים קטניות באופן קבוע, זה הזמן להתחיל...)

אז מדוע כדאי להנביט דגנים וקטניות ?

  1. דגנים וקטניות הם למעשה זרעים. הזרעים זקוקים לאורך חיי מדף ממושך, לכן הם מכילים חומרים משמרים טבעיים. ההנבטה מנטרלת את החומרים הללו. חלק מהחומרים הללו, כגון חומצה פיטית וחומצה אוקסלית, נקשרים למינרלים שקיימים בזרע, דוגמת סידן וברזל, ומונעים מהם להיספג בגופנו. ההנבטה מנטרלת את החומצות הללו ומשפרת באופן דרמטי את ספיגת הוויטמינים בגופנו.

  2. ההנבטה מפרקת את העמילנים בזרע לחד סוכר ואת החלבונים לחומצות אמינו ולכן מקלה על העיכול שלהם, אם קשה לכם לעכל קטניות, ההנבטה קרוב לודאי תפתור את הבעיה.

  3. חלק מהוויטמינים בזרעים מכפילים את כמותם פי כמה בתהליך ההנבטה.

  4. את רוב הנבטים אפשר לאכול גם ללא בישול, וכך אנחנו אוכלים יותר אוכל חי שלא עבר תהליך חימום כלשהוא.

עם מה להתחיל?

מניסיוני האישי ארבעת הזרעים הקלים ביותר להנבטה הם

שעועית מש, עדשים ירוקות, עדשים שחורות וכוסמת.

אני ממליץ למי שעדיין לא התנסה בהנבטה להתחיל עם הזרעים הללו

ולאחר שיצבור ניסיון לנסות גם זרעים אחרים.

(עוד זרעים שאפשר להנביט: עדשים כתומות, לוביה, קינואה, חומוס, תורמוס,

אזוקי, פול, אפונה, שיפון, כוסמין, חיטה,שעורה.)

הנבטת עדשים ירוקות, עדשים שחורות ושעועית מש:

  1. משרים את הזרעים כ 8-12 שעות במים. נפח המים צריך להיות פי 3 מנפח הזרעים כיוון שבזמן ההשריה הם סופחים מים ומתנפחים.

  2. לאחר ההשריה, מעבירים את הזרעים למסננת, ושוטפים קלות .

  3. שמים את המסננת על השיש, אפשר לשים תחתית למטה כדי לקלוט את עודפי המים. מרטיבים את הנבטים מתחת לברז כ1-3 פעמים ביממה ומערבבים אותם כדי שהלחות תהיה אחידה. אפשר בזמן ההנבטה לכסות את הכלי במגבת לחה, זה גורם לנבטים פחות להתייבש ולכך שנצטרך להרטיב אותם בתדירות נמוכה יותר.

  4. תוך יום או יותר, הנבטים יתחילו להוציא שורשונים. כאשר אורך השורשון מגיע לאורך הזרע, הנבט מוכן.

  5. משך זמן הנביטה תלוי בעיקר במזג האוויר. ככל שחם יותר הזרעים ינבטו מהר יותר.

הנבטת כוסמת :

  1. הנבטת כוסמת נעשית באותה צורה, אך בהבדל אחד: זמן השריית הכוסמת במים לפני ההעברה למסננת הוא 5-10 דקות בלבד. המשך התהליך הוא זהה.

  2. חשוב לקנות כוסמת בהירה, הצבע של הכוסמת הוא ירוק ורדרד. הכוסמת החומה שנמכרת בחנויות היא קלויה ולא תנבוט. אפשר למצוא כוסמת בהירה בכל חנות טבע.

נבטי שעועית מש

מה עושים עם הנבטים?

את ארבעת הנבטים הנ"ל אפשר לאכול חיים ללא בישול. הדרך המועדפת שלי היא לשים כמה כפות נבטים בסלט. כמובן שאפשר גם לבשל, להכין מרק או תבשיל וכדומה.

הבהרה: כדאי להנביט גם אם אתם מתכוונים לבשל את הזרעים אח"כ.

איך מאחסנים?

את הנבטים אפשר לשמור במקרר בכלי אטום. ככל שרמת הלחות בכלי תהיה נמוכה יותר הנבטים ישמרו לאורך זמן רב יותר. לכן כאשר הנבטים מוכנים כדאי להשאירם עוד כמה שעות במסננת על מנת שיתייבשו, ולשים נייר סופג בתוך הקופסה. הנבטים נשמרים במקרר כשבוע.

אפשר גם להקפיא נבטים אולם אח"כ השימוש בהם יהיה לבישול בלבד.

bottom of page