top of page

חוסר איזון הורמונלי ודומיננטיות אסטרוגן

חוסר איזון הורמונאלי הוא ביטוי כללי לרמה גבוהה מידי של הורמונים מסוימים, לעומת רמה נמוכה מידי של האחרים. אחד מחוסרי האיזון הנפוצים ביותר נקרא דומיננטיות אסטרוגן.

מהי דומיננטיות אסטרוגן? אסטרוגן הוא שם כולל לקבוצת הורמוני מין שנמצאים אצל כולנו, נשים וגברים. ההורמון ה"מאזן" את האסטרוגן נקרא פרוגסטרון. רמה גבוהה מידי של אסטרוגן מול רמה נמוכה מידי של פרוגסטרון מובילים לחוסר איזון הורמונאלי שנקרא "דומיננטיות אסטרוגן"

מהם התסמינים לדומיננטיות אסטרוגן? אצל נשים דומיננטיות אסטרוגן יכולה להתבטא בתסמינים הבאים:

• ירידה בחשק המיני • מחזור לא סדיר, מחזור ארוך מידי או קצר מידי • תחושת נפיחות ("אגירת מים") • שדיים רגישים במגע, או שדיים פיברוציסטיים. • תסמונת קדם וסתית: כאבים לפני או בתקופת המחזור, כאבי ראש לפני או בתקופת המחזור, תשוקה גוברת לפחמימות בזמן הזה ונטייה למצבי רוח של רגזנות ודיכאון. • השמנה, בעיקר באזור הבטן והירכיים. • סימפטומים של תת פעילות בלוטת התריס: חילוף חומרים איטי, כפות ידיים ורגליים קרות, נשירת שיער, עייפות, ערפול מוחי ובעיות שינה. • סרטן השד. יש כמה סוגי סרטן שד, אחד מהם הוא מסוג שמגיב לאסטרוגן, כלומר בגידול יש קולטנים לאסטרוגן וריבוי אסטרוגן בגוף יכול לגרום להתפתחות הגידול.

אצל נשים בגיל המעבר, רמות ההורמונים יורדות בלאו הכי, אולם לעיתים הפרוגסטרון צונח בצורה חדה לעומת האסטרוגן שנשאר גבוה יותר. ולכן במצב כזה נשים בגיל המעבר חוות גלי חום, ירידה בצפיפות העצם, יובש בנרתיק, ועליה הדרגתית במשקל. לפעמים התסמינים כה חמורים ומורידים את איכות החיים ואין ברירה אלא לתת פרוגסטרון, בדרך כלל על ידי משחה למריחה חיצונית.

אצל גברים, בנוסף לתסמינים המשותפים לגברים ולנשים כמו ירידה בחשק המיני ועייפות, עודף אסטרוגן יתבטא גם בשדיים מוגדלים, ירידה במסת שריר, ובמקרים חריגים גם קושי במתן שתן וסוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים).

מהם הגורמים לדומיננטיות אסטרוגן? • עודף שומן בגוף (זה סוג של ביצה ותרנגולת כיוון שעודף אסטרוגן מוביל לעליה במשקל שמוביל לעודף אסטרוגן). • סטרס. במצבי לחץ וסטרס בלוטת האדרנל מפרישה הרבה הורמוני סטרס כגון קורטיזול ואדרנלין. בטווח הרחוק הדבר גורם לתשישות של בלוטת האדרנל ולכן גם משפיע על תפקוד בלוטת התריס. כל זה מוביל לחוסר איזון הורמונאלי ולדומיננטיות של אסטרוגן. • תזונה לא נכונה: תזונה היא הבסיס לכל. היא הפקטור העיקרי בהשפעה על בריאותנו. תזונה לא מאוזנת, עם מחסור בסיבים, עודף פחמימות ריקות ומחסור בשומנים איכותיים תוביל לדומיננטיות אסטרוגן. בנוסף לכך, מאכלים מן החי מכילים כמות גבוהה של הורמונים ובמיוחד של אסטרוגן, ולכן תזונה עשירה באוכל מהחי יכולה לגרום לדומיננטיות אסטרוגן. • תפקוד לקוי של מערכת החיסון יכול גם הוא להביא לדומיננטיות של אסטרוגן. • חומרים דמויי אסטרוגן שנמצאים במוצרי טיפוח וקוסמטיקה, ובמוצרי פלסטיק. חומרים אלו מחקים את פעילות האסטרוגן וגורמים לשיבוש הורמונאלי.

אז איך נטפל בבעיה ונחזור לאיזון הורמונאלי תקין? באופן מתבקש הטיפול בבעיה הוא הסרת הגורמים שיצרו אותה.

האפיק המרכזי הוא כמובן שינוי התזונה. הקפדה על אכילה מרובה של פירות וירקות, הימנעות מפחמימות ריקות שלא מכילות סיבים, וצמצום האוכל מהחי למינימום. מניסיוני בקליניקה, לא משנה מה הבעיה הבריאותית שאיתה אתם מתמודדים, מעבר לאכילה בריאה יפתור את הבעיה או לפחות ישפר את המצב לאין שיעור. ירידה בכמות האסטרוגן בגוף תוביל לשיפור תפקוד בלוטת התריס וממילא להרגשה טובה יותר והפחתת העייפות. תזונה טובה יותר גם תוביל לירידה במשקל שיגרום לירידה בכמות האסטרוגן. ביצה ותרנגולת כבר אמרנו? במקרה הזה אני ממליץ לוותר או לפחות להוריד למינימום גם את אכילת הביצים וגם את אכילת התרנגולות וכן את שאר המאכלים מהחי. בנוסף, אני ממליץ על אכילת ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי, קייל, קולרבי, צנון וכדומה). הירקות הללו עוזרים לפנות שאריות הורמונים מהגוף. באופן פרדוקסאלי, ירקות מצליבים מכילים חומר שמתחרה עם היוד על הספיגה בגוף. חוסר יוד יכול להוביל לתת פעילות של בלוטת התריס כיוון שהורמוני התריס מכילים יוד. לכן במקביל לאכילת מצליבים צריך לדאוג לכמות נאותה של יוד בתפריט. כתבתי על זה בעבר כאן: http://www.lironlasser.co.il/single-post/Iodine

עזרה לכבד בתפקוד תקין. תפקידו של הכבד הוא נטרול ופינוי רעלים בגוף, ולכן פעילות תקינה של הכבד חשובה לצורך איזון הורמונאלי. גם העזרה הזו מתחילה בתזונה נכונה, שמכילה מינימום רעלים(שוב הכל מתחיל ונגמר בתזונה נכונה). מעבר לכך, כדאי להימנע מדברים שמכבידים על הכבד כמו קפאין, אלכוהול ותרופות שלא לצורך. כמובן אין כאן קריאה לזרוק את כל התרופות שלכם לפח. הורדת תרופות צריכה להיעשות בשילוב עם הרופא שלכם וכמובן בהתאם למצבכם הבריאותי, אולם עליכם להבין שכל תרופה שאתם נוטלים למחלה כרונית מכבידה על הכבד שלכם. יש גם צמחי מרפא שתומכים בכבד, הידוע שבהם הוא גדילן מצוי, אולם אני ממליץ לא לצרוך אותם על דעת עצמכם אלא רק בהתייעצות עם איש מקצוע.

פעילות גופנית. פעילות גופנית תורמת לאיזון הורמונאלי, לפינוי רעלים מהגוף וכמובן לירידה במשקל, לכן ביצוע פעילות גופנית באופן סדיר תעזור לטיפול בבעיה. בכלל, פעילות גופנית חשובה לבריאות הגוף לא פחות מתזונה נכונה והיא גם מורידה את רמת הסטרס בגוף (זה היה ספויילר לסעיף הבא). אני ממליץ לכם להתעמל באופן קבוע על מנת לשמור על גוף בריא. מצאו לעצמכם פעילות שאתם נהנים ממנה כדי שתוכלו להתמיד בה לאורך זמן.

הימנעות מסטרס. בעולם לחוץ כמו שלנו נדמה שאי אפשר לברוח מהסטרס והוא פוגש אותנו בכל מקום. אולם עדיין יש מה לעשות בנידון. הפסקה של 5 דקות פעמיים ביום כדי לתרגל נשימות עמוקות(נשימות סרעפתיות) יכולה להשפיע מאוד לטובה על רמת הסטרס בגופכם. מעבר לכך, נסו לפנות לכם בלו"ז היומי זמן איכות עם עצמכם לעשות דברים שאתם אוהבים ושגורמים לכם לצחוק וחיוך. גם חיבוק ממושך עם אדם אהוב משחרר בגוף חומרים שמורידים את רמת הסטרס. פעילות גופנית גם כן תורמת להורדת רמת הסטרס.

הימנעות מחומרים שהם משבשים הורמונאליים דמויי אסטרוגן. כאמור, חומרים אילו נמצאים בעיקר במוצרי הטיפוח שלנו כגון סבונים, משחות שיניים, קרמים, דאודורנטים קרם הגנה וכדומה. כדאי להשתמש במוצרי טיפוח טבעיים, ולהימנע מדאודורנט שמכיל Anti Prespirant. דבר נוסף, חלק גדול ממוצרי הפלסטיק מכילים חומרים דמויי אסטרוגן. הידוע שבהם הוא BPA (ביספינול איי). הימנעו מלחמם אוכל בקופסאות פלסטיק, ובכלל , עברו לאחסן אוכל בקופסאות זכוכית. אל תשתמשו בשקיות קוקי, אל תחממו אוכל עם ניילון נצמד ואל תשתמשו בבקבוקי פלסטיק, אלא עברו לבקבוקי זכוכית או נירוסטה. גם שימוש בתבניות וניר אלומיניום אינו בטוח כיוון שהאלומיניום זולג לתוך האוכל ונכנס לגוף שלנו.

לסיום, אני רוצה להקדיש פסקה נפרדת לגלולות למניעת הריון. גלולות למניעת הריון מכילות גם אסטרוגן וגם פרוגסטרון סינתטיים. הגלולה מעכבת ייצור של הורמונים אחרים שגורמים לביוץ וגם מקשה על הזרע להגיע לרחם. לגלולות למניעת הריון יש תופעות לוואי רבות. הן מעלות את הסיכון להתקפי לב ושבץ ואת הסיכון לסרטן השד. בנוסף הן מרוקנות חלק ממאגרי הויטמינים והמינרלים בגוף ויכולה להיות להן גם השפעה על בלוטת התריס. נשים רבות משתמשות בגלולות כיוון שהן אמצעי מניעה נוח ובטוח, אולם כאמור יש אמצעי מניעה בריאים יותר וללא תופעות לוואי. בשנים האחרונות הולכת וגוברת התופעה של מתן גלולות למניעת הריון לנערות צעירות, לא כאמצעי מניעה אלא כאמצעי ל"סידור המחזור" ולטיפול בתסמונת קדם וסתית. באופן אירוני, אחת הסיבות למחזור לא סדיר ולתסמונת קדם וסתית היא דומיננטיות אסטרוגן, והטיפול המוצע הוא לקיחת גלולות שמכילות אסטרוגן... לכן,נטילת גלולות לא רק שאינה פותרת את הבעיה, אלא רק מעלימה את הסימפטומים (כמו רוב התרופות הקונבנציונאליות), אלא גם גורמת לבעיה להחמיר. בנוסף, התעלמות מהבעיה יכולה להתנקם בנערות אילו בעתיד כאשר הן ינסו להרות ובעת הפסקת הגלולות יסתבר שהמחזור לא סדיר ולא תקין ויש בעיית פוריות. לכן הפתרון הנכון לבעיות מחזור של נערות צעירות הוא לא לקיחת גלולות אלא פתרון נכון של בעיית חוסר האיזון ההורמונאלי בדרכים שציינתי לעיל.

לסיכום, חיים בריאים ומאוזנים מתחילים בגוף מאוזן ובמערכת הורמונאלית מאוזנת.

אם קראתם עד כאן ונהניתם, ואתם רוצים לשפר את בריאותכם,

לדעת עוד, לרדת במשקל ולהרגיש טוב,

שפתחתי והירשמו לקורסים שמוצאים חן בעיניכם.

בהצלחה!

bottom of page