top of page

מהי התרופה המסוכנת ביותר וגם הנפוצה ביותר?

אם אשאל אתכם מהם התרופות שנצרכות על ידי הציבור בארץ באופן קבוע ויומיומי בכמות הגדולה ביותר, בוודאי תענו לי שאילו תרופות לטיפול בסוכרת או להורדת לחץ דם. בפועל כדורים להורדת החומציות בקיבה הם הכדורים הנפוצים ביותר. תרופות כגון אומפרדקס, לוסק, לנטון, נקסיום , זאנטק, פמוטידין, טאמס ודומיהם נצרכות תדיר על ידי חלק גדול מהאוכלוסיה באופן יומיומי. הרופאים לא מהססים לרשום למטופלים כדורים אילו

ללא הבחנה, גם אם המטופל רק מתלונן על צרבת קלה, או על אי נוחות אחרי האוכל. מעבר לכך, למרות שיש הרבה אנשים שנרתעים מלקחת תרופות כאלו ואחרות הרי שכדור קטן להורדת חומציות הקיבה לא נתפס בעיניהם כמשהו בעייתי.


במאמר הזה אני רוצה להסביר לכם למה הכדור התמים הזה, שלכאורה רק משמש לטיפול נגד צרבות או החזר ושטי (ריפלוקס) הוא לא כל כך תמים, אלא גורם לכם נזק רב.


אני רוצה לפתוח בהסבר קצר על תפקיד חומצת הקיבה בתהליך העיכול. כידוע המזון שלנו מורכב מפחמימות, חלבונים ושומנים. כל אב מזון מתעכל בצורה אחרת ובמקום אחר במערכת העיכול ודורש תנאים מסוימים לעיכול מיטבי. פחמימות צריכות סביבה בסיסית, ולכן העיכול שלהם נעשה בעיקר בפה, ובמעי הדק. עיכול הפחמימות מתחיל כבר בפה. הרוק שלנו, שהוא בסיסי, מפריש אנזימים שמתחילים לעכל את הפחמימה. חלבונ


ים לעומת זאת, צריכים סביבת עיכול חומצית ולכן עיקר העיכול שלהם נעשה בקיבה. הסביבה בקיבה היא חומצית מאוד, והיא זאת שגורמת לעיכול החלבונים. דמיינו את החלבון כשרשרת ארוכה מאוד של חרוזים בכל מיני צבעים, שנמצאת במצב מקופל ומסובך, העיכול פותח את הקיפולים והקשרים בשלב הראשון, ובשלב השני הוא מפריד את החרוזים אחד מהשני. תוצר העיכול התקין הם חרוזים בודדים, שנקראים חומצות אמינו. החומצות הללו נספגות במעי הדק שלנו.

נחזור לבעיה שלנו. נהוג לחשוב שלאנשים שסובלים מצרבות או ריפלוקס יש עודף חומציות בקיבה ולכן החומציות הזו עולה במעלה הושט וגורמת לכך. האמת היא שרוב האנשים שחווים תופעות של צרבות או ריפלוקס סובלים דווקא מתת חומציות בקיבה! במיוחד אנשים מבוגרים. הקיבה שלהם לא מפרישה מספיק חומצה או שרמת הpH של החומצה גבוה, כלומר החומצה לא חומצית מספיק.

בואו ננתח את המצב. כאשר יש יתר חומציות המצב ברור. עודף החומצה עולה במעלה הקיבה והושט וגורם לצרבת או לריפלוקס. אולם, מה קורה במקרה של תת חומציות? ובכן במקרה של תת חומציות בקיבה האוכל לא מתעכל כמו שצריך. לכן, הוא עובר לאט יותר לתחנה הבאה (התריסריון), נשאר זמן רב יותר בקיבה והוא גם יכול לתסוס. כל הבלאגן הזה גורם לאוכל ולחומצת הקיבה לעלות למעלה ואנו נרגיש צרבת או ריפלוקס. לכן מתן כדור לדיכוי החומציות בקיבה אמנם יעזור לנו לדכא את החומציות ואת הצרבת. אולם באופן אירוני, במקרה הזה אנחנו צריכים דווקא יותר חומצה בקיבה ולא פחות! אנחנו אכן נרגיש טוב יותר בטווח הזמן המידי, אולם הכדור רק יפגע בעיכול שלנו ולא ישפר אותו, ואף יחמיר את הבעיה בטווח הרחוק.


איך נדע אם אנו סובלים מעודף חומציות


או מתת חומציות?

הקיבה מפרישה חומצה אפילו כשלא אכלנו, כאשר אנחנו רעבים או אפילו למראה אוכל. לכן, אם אנחנו מרגישים את הצרבות על בטן ריקה רוב הסיכויים שהבעיה היא עודף חומציות. לעומת זאת אם התחושה מופיעה אחרי האוכל רוב הסיכויים שזו תת חומציות, כוון שהתופעה מצביעה על עיכול לא טוב של המזון.


כעת, ברצוני להסביר על ההשלכות של הפגיעה בעיכול ולדבר על הנזקים הנוספים של הכדור. פגיעה בעיכול משמעותה ספיגה פחות טובה של רכיבים תזונתיים מהאוכל. מעבר לחשיבות של אכילה בריאה, יש חשיבות לא פחותה לספיגה טובה של רכיבים תזונתיים מהאוכל. לכן למשל נעדיף לאכול קטניות מונבטות על פני לא מונבטות וכדומה. כאשר אנו נוטלים כדור להורדת החומציות, העיכול שלנו נפגע באופן יומיומי ואתו הספיגה. אנו יכולים להגיע בקלות למצב של חוסרים תזונתיים למרות שאכלנו בריא! בנוסף, חלק מהויטמינים והמינרלים שבמזון קשורים למולקולת חלבון וכדי להשתמש בהם הגוף צריך להפריד בינם לבין החלבון. כאשר רמת החומציות נמוכה, חלק ממולקולות החלבון לא מופרדות ולכן הגוף לא יכול להשתמש ברכיבים התזונתיים הללו וזה גורם לחוסר בויטמינים ומינרלים בגוף . דבר נוסף, כאשר האוכל, ובמיוחד החלבון, לא מתעכל כמו שצריך בקיבה, הוא עובר לתחנה הבאה לא מעוכל. החלבון אמור להגיע למעי הדק מפורק לגמרי, בצורה של חומצות אמינו, כלומר כחרוזים בודדים. אולם בגלל הפגיעה בעיכול הוא מגיע לפעמים כשרשרת קצרה של כמה חרוזים מחוברים. בשפה מקצועית השרשרת הזו נקראת פפטיד. הפפטידים לא יכולים להיספג במעי והגוף לא יכול להשתמש בהם. אולם, במקרה שאנו סובלים גם ממעי דליף, הפפטידים הללו כן יצליחו לעבור דרך המעי ולהגיע למחזור הדם. במקרה הזה הם יכולים לגרום לנו לפתח אלרגיה למזונות שונים, ותופעות שונות כגון מעי רגיז, נפיחות וכדומה.

הנה רק מקצת מנזקי הכדורים להורדת חומציות בקיבה:

1)הכדורים גורמים לחוסר בויטמין A, שעוזר לראיה, למניעת סרטן ועוד. ולחוסר בביוטין (B7). שעוזר למראה העור, מונע נשירת שיער, מאזן כולסטרול וסוכר, ועוד.

2)הכדורים עלולים לגרום לחוסר בסי


דן ולכן להתפתחות של אוסתיאופורוזיס.

3)הכדורים גורמים לחוסר בחומצה פולית, ברזל וויטמין B12, שיכול לגרום לטרשת עורקים, סרטן צוואר הרחם, דיכאון, עצבנות, עייפות, בעיות נוירולוגיות, אנמיה ועוד..

4)הכדורים גורמים לחוסר במגנזיום שיכול להוביל לעליה בלחץ דם, לדיכאון, הפרעות קשב וריכוז, והתכווצויות שרירים.

5)הכדורים גורמים לחוסר במלטונין שמוביל לנדודי שינה או שינה לא טובה ולעליה בסיכון לחלות בסרטן השד או הערמונית.

6)הכדורים גורמים לחוסר בסלניום, שיכול לגרום לבעיה בבלוטת התריס ולהתפתחות של תת פעילות או יתר פעילות של הבלוטה, בשילוב העלאת רמת הנוגדנים לבלוטה (מחלת השימוטו או גרייבס).

7)מחקרים שנעשו מראים שלקיחת תרופות סותרי חומצה במשך זמן רב מעלים את הסיכון לדמנציה.

8) הורדת רמת החומציות יכולה לגרום לשגשוג של חידק ההליקובקטר הפילורי בקיבה, שיכול לגרום לכיב קיבה ואף לסרטן בקיבה. בנוסף, חומציות הקיבה היא קו ההגנה הראשון שלנו מפני חיידקים במזון שלא מסוגלים לשרוד את החומציות הגבוהה בקיבה. כאשר החומציות נפגעת חלק מהחיידקים יצליח לעבור הלאה וזה פוטנציאל למחלות ולבעיות עיכול.

בקיצור, אין כמעט בעיה רפואית שאי אפשר להאשים בה את הכדור התמים הזה...

עוד נקודה חשובה שברצוני להדגיש: לאחרונה אנו רואים יותר ויותר אנשים שעוברים ניתוח לקיצור קיבה ומשילים ממשקלם עשרות קילוגרמים. ניתוח קיצור קיבה על סוגיו השונים נראה לנו כמו הוקוס פוקוס או קיצור דרך להרזיה. בפועל אחד מתופעות הלוואי הפחות מדוברות של הניתוח הזה (מעבר לסיכונים כמו בכל ניתוח רגיל) היא תפקוד לקוי של הקיבה. חומציות הקיבה נפגעת ואיתה גם איכות העיכול, וכל הסיכונים


שפירטתי לעיל שנובעים מנטילת כדורים להורדת חומצת הקיבה קיימים גם כן לאחר ניתוח לקיצור קיבה.


אז מה לעשות כדי להתמודד עם הצרבות ולהיגמל מהכדורים?

1)להפסיק לעשן ולהפסיק לשתות קפה. הניקוטין מגרה את הציפוי העדין של הקיבה, והקפה מפחית את הלחץ על השריר הסוגר שבין הושט לקיבה, וזה מחמיר את עליית החומצה למעלה.

2)לא למלא את הקיבה בארוחה. לא לאכול עד שמתפוצצים. הרמב"ם אומר שצריך לסיים לאכול כשמרגישים שיש לנו מקום לעוד שליש מהכמות שאכלנו עד כה. כאשר יש יותר מידי אוכל בקיבה, החומצה המופרשת לא תגיע לכל האוכל, העיכול יפגע, המזון יתסוס בקיבה ויגרום לנו לצרבות.

3)לא לאכול מזון מטוגן.

4) ללעוס!! כיום בעידן חוסר הזמן, אנחנו אוכלים מהר מאוד כדי לעבור למשימה הבאה שלנו. לעיסה לא מספקת תכניס לקיבה חתיכות גדולות יותר ולכן לקיבה יהיה קשה יותר לעכל אותן. זיכרו שהעיכול, במיוחד של הפחמימות, מתחיל כבר בפה. נסו ללעוס את המזון כמה שיותר.

5)לא לאכול בשעות מאוחרות ולפחות 3 שעות לפני השינה. בשעות הערב הגוף מכין את עצמו לשינה והעיכול פחות טוב. כמו כן, אכילה סמוך לשינה תגרום לכך שיהיה אוכל בקיבה כשאנחנו הולכים לישון. כיוון שהגוף נמצא במצב מאוזן, חומצה ושאריות אוכל יכולים לנוע לעבר הושט בית


ר קלות. אם חייבים לאכול סמוך לשינה כדאי לאכול משהו קל כגון פרי או ירק (ולא אגוזים למשל!) שמתעכלים מהר ועוזבים את הקיבה תוך זמן קצר.

6)להפריד בין פחמימות וחלבונים באותה ארוחה. במיוחד חלבונים מהחי. ארוחה שכוללת בשר\דג\עוף\ביצה ביחד עם אורז\לחם\תפו"א אינה מתעכלת כמו שצריך ויכולה לגרום לצרבות וריפלוקס. נסו לאכול רק מנה אחת מאילו בארוחה ולצרף לה ירקות חיים ומבושלים כתוספת. הסיבה לכך היא שחלבונים ופחמימות מפריעים האחד לעיכול של השנייה כיוון שכל אחד מהם צריך סביבה שונה להתעכל בה.

7)ככלל, אכילת מזון בריא יותר, לא מעובד ולא מתועש תגרום לשיפור ניכר במצב. במקרים של התקפי צרבת או ריפלוקס נסו לאכול כמה שקדים, הם יכולים להקל על הבעיה באופן מיידי.

לסיכום, ראינו שכדורים להורדת רמת החומצה בקיבה מזיקים מאוד לבריאותנו. החדשות הטובות הן שאם אין בעיה מבנית בקיבה שמחייבת את לקיחת הכדור(כגון בקע סרעפתי גדול) ניתן להיגמל מהם די בקלות. מניסיוני בקליניקה, זהו הכדור הראשון שהמטופלים מפסיקים תוך ימים ספורים, כמעט תמיד ללא תופעות לוואי או בעיות. אם תאמצן תזונה בריאה ותנהגו על פי הכללים שהצעתי למעלה, הבעיה תיפתר בקלות ובריאותכם תשתפר ללא הכר.

רוצים לשפר את בריאותכם ולהגמל מכדורים? זה אפשרי!


bottom of page