top of page

איך לשפר את בריאותכם בכמה צעדים פשוטים

מטרת המאמר הזה היא לתת לכם כלים להבין הא

ם אתם בריאים, האם אתם מעריכים נכון את מידת הבריאות שלכם, האם יש מה לעשות כדי לשפר את בריאותכם ואם כן, מהי הדרך הנכונה לעשות זאת.

אני מניח שהאוכלוסייה היא מגוונת מאוד, וההבנה של מהי בריאות שונה בין אדם לאדם. כל אחד מאתנו תופס את בריאותו בצורה שונה. אם ניקח 2 אנשים בעלי אותם נתונים ונשאל אותם האם הם בריאים לא בטוח שנקבל אותה תשובה. יכול להיות שהאחד מחשיב את עצמו כאדם בריא ואילו השני חושב שיש לו מה לשפר, וזאת למרות ששניהם באותו מצב בריאותי. לכן הצעד הראשון בשיפור הבריאות שלכם היא להבין מה מצבכם הבריאותי האמתי והאם יש מה לשפר .

מוכנים? בואו נתחיל:

על פי האבחנה שלי, האוכלוסייה מתחלקת לכמה קבוצות:

1)קבוצת "הבריאים באמת". אילו שמרגישים טוב, בעלי משקל תקין, ללא מחלות כרוניות, לא לוקחים כדורים בכלל (ולא משנה בני כמה הם!). אם אתם שייכים לקבוצה הזו אני מברך אתכם! המאמר אמנם לא בשבילכם, אבל אני בטוח שאתם תמשיכו לקרוא עד הסוף, כי אתם אוהבים ללמוד דברים חדשים בנושאי בריאות וגם כי יש אנשים במעגל הקרוב שלכם שלא נמצא בקבוצה הזו, ואתם מחפשים דרכים לעזור להם. מכם אני מבקש, שתפו את המאמר לכמה שיותר אנשים.

2)קבוצת "הבריאים לכאורה". אילו שחושבים שהם בריאים אבל הם לא לגמרי בריאים. למי אני מתכוון? אנשים עם בעיות בריאות שונות ועודף משקל לא גדול, שמייחסים את בעיות הבריאות ואת הירידה בתפקוד שלהם לגיל. לדעתם ככל שמתבגרים יש לגיטימציה לעליה במשקל ולכך שמערכות שונות בגוף עובדות פחות טוב. האם זה נכון? ברוב המקרים לא. אמנם יש מערכות בגוף שאכן מתפקדות פחות טוב עם הגיל, אולם חלק גדול לא אמורות להשתנות. אני ארחיב על כך בהמשך. לקבוצה הזו שייכים גם אילו שלוקחים תרופות למחלות כרוניות אבל חושבים שזה תקין כי הם "מאוזנים עם התרופות". בהמשך אסביר למה החשיבה הזאת שגויה מיסודה ואף מסוכנת. האנשים הללו בסך הכל מרוצים מהבריאות שלהם, שלא בצדק. אותם אנשים יכולים לשפר את בריאותם בצורה משמעותית, אולם חסרה להם המודעות לכך שזה אפשרי. אם אתם שייכים לקבוצה זו, המשיכו לקרוא עד הסוף, המאמר יפתח לכם אופקים חדשים.

3)קבוצת "המשקיעים המתוסכלים והסקפטים". אילו שיודעים שהם לא לגמרי בריאים אבל לא יודעים איך לפתור את זה. לקבוצה הזו שייכים אנשים שעושים הכל נכון, או ליתר דיוק חושבים שהם עושים הכל נכון, אולם התוצאות לא תואמות את המאמצים. הם סובלים ממחלות כרוניות, ממשקל עודף או מבעיות בריאות אחרות. חלקם ניסו לפתור את הבעיות אצל מטפלים בגישות שונות, ללא הצלחה. התקווה לשינוי התחלפה אצלם בסקפטיות. הם כבר לא מאמינים לאף אחד שיפתור להם את הבעיה. "הייתי אצל כל כך הרבה מטפלים שלא עזרו לי, למה שאתה תצליח?" זו המנטרה שלהם. חלקם גם מייחס את ההתדרדרות במצב הבריאותי לגיל. אם אתם שייכים לקבוצה הזו, אל תפסיקו לקרוא בשום אופן, אתם הולכים לקבל כאן ידע שיעזור לכם מאוד.

4)קבוצת "הבריאים בפוטנציה". אילו שיודעים שהם לא לגמרי בריאים אבל גם יודעים למה. "הם יודעים מה צריך לעשות אבל לא עושים זאת". ברגע שיחליטו לקום מהספה ולפעול , הם יהיו בריאים כמו שור. חלקם מעיד על עצמו שאין לו משמעת עצמית ושהוא "לא בנוי לדיאטות". אם אתם שייכים לקבוצה הזו אז יש לי חדשות בשבילכם. ככל שהזמן עובר, קשה יותר לתקן. כל יום שעובר ואתם רובצים על הספה עם קערת הרוגלעך\שטוחים\פופקורן\לחם לבן (מחק את המיותר) רק יקשה עליכם בעתיד אם וכאשר תחליטו לקום מהספה. בנוסף, למרות שאתם חושבים שאתם יודעים מה לעשות זה לא בהכרח נכון. יש סיכוי לא קטן שכשתחליטו לקום מהספה אתם תמצאו את עצמכם בקבוצת "המשקיעים המתוסכלים והסקפטים", שמנסים להבריא אבל לא מצליחים. אם אתם שייכים לקבוצה הזו, כנראה שהמאמר לא יתרום לכם כרגע, כי חסרה לכם מודעות או רצון לשינוי, אולם אני ממליץ לכם לתייק את המאמר הזה כי ביום שתחליטו לקום מהספה הוא יכול לעזור לכם להבריא מבלי לבקר קודם בקבוצת "המשקיעים". סטטיסטית, הטריגר שלכם לקום מהספה ולעשות מעשה יהיה לצערי אירוע לא נעים שתעברו ושיטלטל אתכם. זה חבל וזה מיותר, אבל כרגע אין לי או לסובבים אתכם מה לעשות. השינוי צריך להגיע מכם. אם העגל לא רוצה לינוק לא יעזור כמה הפרה רוצה להניק.

5)קבוצת " חסרי המודעות הטוטלית". הם אוכלים מה שיש בסופר, לוקחים תרופות "כי ככה הרופא אמר להם" ובטוחים שכל הבעיות שלהם נובעות מהגיל ושאין מה לעשות. שינוי התזונה הפשוט ביותר, כגון ויתור על מוצרי חלב או על לחם לבן נראה להם לא ישים ולא הגיוני. הם לא מבינים ולא מאמינים בקשר בין תזונה לבריאות, בין היתר גם כי הרופא שלהם לא מאמין בזה. אם אתם שייכים לקבוצה הזו אתם חייבים להתעורר ומהר! אני מקווה שהמאמר הזה יהיה הצעד הראשון שלכם.

אז אחרי שחילקנו אתכם לקבוצות, אני אדבר על כמה נושאים חשובים שיתנו לכם אינדיקציה לגבי רמת הבריאות שלכם ויעזרו לכם לשפר אותה.

ראשית, אילו פרמטרים מושפעים מהגיל שלנו ואילו לא?

באופן כללי, הגוף שלנו הולך ומזדקן ולכן דברים שהתמודדנו איתם בקלות פעם קשים לנו היום יותר. אחת הסיבות היא השחיקה של מנגנונים מסוימים, וגם עודף רעלים שהולך ומצטבר בגוף וגדל עם השנים. הדוגמא הברורה ביותר היא צפיפות העצם שלנו. צפיפות העצם יורדת עם השנים, וזה בהחלט פרמטר שתלוי בגיל. לא ארחיב על כך כאן אבל צפיפות העצם מושפעת לטובה מהורמוני גדילה שפעילים בגופנו כשאנחנו צעירים. לעומת זאת לחץ הדם שלנו או הכולסטרול אינם תלויים בגיל. האמירה "לחץ הדם שלי תקין ביחס לגיל" אינה נכונה. לחץ הדם שלנו תלוי בניקיון העורקים וגמישותם ובסמיכות הדם. תזונה נכונה תוריד את כמות הכולסטרול הכללי, תגרום לכולסטרול לא לשקוע בעורקים שלנו ותגרום לדם להיות דליל יותר. פעילות גופנית תעלה את רמת הכולסטרול הטוב שמנקה את העורקים ותשאיר אותם פתוחים וגמישים. מידי פעם אפשר גם לעשות ניקוי רעלים יזום שישפר עוד יותר את המצב. טיפלתי בלא מעט אנשים שבעזרת אורח חיים נכון ותזונה בריאה הורידו את לחץ הדם שלהם ואת הכולסטרול לרמות תקינות לחלוטין, ללא קשר לגיל שלהם.

עוד פרמטר שלא צריך להשתנות כמעט הוא המשקל שלנו. מטופלים אומרים לי שבגיל 50/60/70 הם אינם צריכים לשקול כמו בגיל 20. האמירה הזו נכונה אבל דוקא בכיוון ההפוך... הרי בגיל מבוגר צפיפות העצם יורדת ולכן משקל השלד יורד. לאור זאת אנו צריכים לשקול פחות מאשר בגיל צעיר. בגלל ירידה בצפיפות העצם וירידה במסת השריר, הפעילות הגופנית להגדלת מסת שריר חשובה במיוחד ככל שמתבגרים. עלייה במסת השריר גם תשמור על צפיפות העצם, גם תמנע את איבוד הגובה שקורה בגיל מבוגר וגם תשרוף יותר קלוריות בזמן מנוחה. אולם אחוזי השומן בגוף לא צריכים לעלות ככל שאנו מתבגרים.

לסיכום, רוב תפקודי הגוף לא אמורים להיפגע עם הגיל. הגיל הוא לא תירוץ. על ידי תזונה נכונה ואורח חיים בריא אפשר לשפר באופן דרמטי את המצב. לכן האמירה ש"אני בריא ביחס לגיל שלי" אינה נכונה. אין שום הצדקה להגיע למצב של תלות בכדורים רק בגלל הגיל.

עוד נקודה חשובה שברצוני להבהיר היא עניין איזון בעיות רפואיות על ידי תרופות. לחץ דם\סוכר\כולסטרול\ מלאו את החסר שמאוזנים על ידי תרופות אינם סימן לבריאות טובה. התרופות אינן פותרות את הבעיה אלא רק מטשטשות את הסימפטומים. לשם הדוגמא, נניח שאתם חולים ובשפעת והרופא נותן לכם אנטיביוטיקה. כעבור כמה ימים של נטילת התרופה השפעת חולפת. האנטיביוטיקה הרגה את החיידקים הרעים (ועשתה עוד נזק רציני לחיידקים הטובים שישפיע עליכם במשך שנים. ולא, לקיחת פרוביוטיקה לא מונעת את הבעיה...) וכעת אתם בריאים. כאשר תסיימו את האנטיביוטיקה, האם השפעת תחזור למחרת? ככל הנראה לא. לעומת זאת אם אתם לוקחים כדור נגד לחץ דם או סוכרת. אם תפסיקו לקחת את הכדורים, מה יקרה? תוך ימים בודדים לחץ הדם או הסוכר יחזור להיות גבוה. כלומר הבעיה קיימת כל הזמן, הכדורים רק מטשטשים את הסימפטומים. בנוסף, כיוון שלא רק שאינכם מטפלים בבעיה, אלא גם ממשיכים באורח החיים שגרם לבעיה, היא תלך ותחריף עם הזמן. אם היום אתם "רק לוקחים כדור אחד קטן" עוד 10 שנים המצב יהיה שונה לחלוטין. מבדיקה לבדיקה המצב ילך ויחמיר, במיוחד ככל שתתבגרו, וכמות הכדורים תלך ותעלה בהדרגה. בשלב מסוים הרופא ייתן לכם כדורים נוספים כדי לטפל בתופעות הלוואי שהכדורים האחרים גורמים לכם. כל כדור כזה מכיל כימיקלים ומכביד על הכליות והכבד שצריכים לנטרל את הרעלים הללו. לכן בטווח הארוך אתם בסיכון לפתח גם בעיות בכליות ובכבד.

חלק מהכדורים גם מזיקים למנגנונים אחרים בגוף, אתן 2 דוגמאות נפוצות: סטטינים להורדת כולסטרול פוגעים ביצור של קו-אנזים חשוב שנקרא Q10. כדורים למניעת צרבות כדוגמת אומפרדקס, לוסק, ודומיהם, מעכבים ספיגה של מינרלים רבים בגוף (כגון ברזל וB12) וגורמים לעוד שלל תופעות. אי טיפול בבעיות כולסטרול ולחץ דם, אלא מתן כדורים בלבד, עלול לגרום בטווח הרחוק תופעות כמו התקפי לב, שבץ, סתימות עורקים, וכדומה. סוכרת חמורה עלולה לגרום לעיוורון וקטיעת גפיים. לסיכום, תרופות למחלות השפע הן כדור שלג שמתגלגל במהירות, אל תהיו שאננים, טפלו בשורש הבעיה מוקדם ככל האפשר.

דבר נוסף, גם אם אתם לוקחים תוסף טבעי לטיפול בבעיה מסוימת, לדוגמא שורש ליקוריץ לטיפול בכולסטרול או סוכרת, אינכם מטפלים בשורש הבעיה. אמנם זהו תוסף טבעי ולא מזיק כמו תרופה, אולם גם כאן הטיפול הוא בסימפטום. כאשר תפסיקו ליטול את התוסף הבעיה תחזור תוך מספר ימים, בדיוק כמו עם הכדורים.

כעת ברצוני להתייחס לאילו שחושבים שהם אוכלים בריא ועושים הכל נכון אבל לא מגיעים לתוצאות. יכולות להיות לכך 2 סיבות. הראשונה, יש לכם בעיה מסוימת שמונעת מכם להגיע לבריאות טובה. לדוגמא, אם אתם מנסים לרדת במשקל ולא מצליחים, למרות שאתם בקושי אוכלים במהלך היום, יכול להיות שיש לכם בעיה בבלוטת התריס שגורמת לכך. (קראו כאן מאמר מפורט שכתבתי על בלוטת התריס). הסיבה השנייה היא, שאתם לא באמת אוכלים נכון. כבר נתקלתי בהרבה מטופלים שהיו בטוחים שהם אוכלים נכון וכאשר הם פירטו לי מה הם אוכלים היה הרבה מה לשפר בתפריט. לצערי יש היום עודף אינפורמציה לגבי מה בריא ומה לא. חלק גדול מהאינפורמציה מוגשת לכם על ידי בעלי אינטרסים וכל זה גורם לבלבול. לדוגמא: האם טופו הוא בריא? וגבינת עיזים אורגנית? ומה עם פריכיות אורז מלא ללא מלח? איזה דג מכיל יותר כספית, טונה או סלמון? זיתים זה טוב? ומה לגבי לחם שיפון 100% מלא, האם הוא בריא? ומה לגבי אצות, האם כדאי לאכול אותן או לא? ובוטנים, צנוברים, קשיו, מה איתם? ומה עם חלב אורז, האם הוא טוב כתחליף לחלב פרה, ואם כן, איזה מותג לקנות?

אם ידעתם לענות על כל השאלות האלה מהשרוול בלי לחשוב, כנראה שאתם שייכים לקבוצת "הבריאים באמת" ואתם אכן בריאים. אולם אם אינכם בטוחים לגבי חלק מהשאלות, כנראה שהידע שלכם לא מספיק ועקב כך אתם עושים טעויות בבחירת האוכל שלכם. העצה הכי טובה שאני יכול לתת לכם היא ללכת למטפל שאתם סומכים עליו שיעשה לכם סדר בחיים ובתפריט כדי שבריאותכם תשתפר. אם אתם שייכים לקבוצת " המשקיעים המתוסכלים והסקפטים" וכבר הייתם אצל כמה וכמה מטפלים אך ללא הועיל, הפיסקה הבאה במאמר היא בדיוק בשבילכם.

אז למה שום טיפול לא עוזר לכם?

חלק מהאנשים שמתעניינים ביעוץ אצלי בקליניקה הם סקפטים. כלומר הם היו אצל מטפלים אחרים לפני שלא פתרו להם את הבעיה והם מטילים ספק בכך שדווקא אצלי הם יצליחו להבריא. כשאני מדבר עם אנשים כאלו אני תמיד שואל אצל מי הם היו ואיזה טיפולים הם עשו. אני מקבל כמה סוגי תשובות. חלק אומרים לי שהיו בדיקור סיני או אצל הומיאופת, חלק אומרים לי שהיו אצל דיאטנית קלינית וחלק אומרים שהיו אצל נטורופת או מטפל בתזונה טבעית. בואו נתייחס לכל תשובה: טיפול אצל מדקר או הומיאופת אינו תחליף לשינוי תזונה. זו יכולה להיות תוספת נחמדה, אך לא העיקר. בדיוק כפי שאם יש לכם בעיה במנוע של המכונית אתם לא תיקחו אותה למתקן השטיפה ותצפו שהבעיה תיפתר. כל פתרון של בעיה רפואית חייב לכלול שינוי תזונתי. לכן אם לא עשיתם שינוי תזונתי לכו למטפל שיעזור לכם עם זה. ביקור אצל דיאטנית קלינית שלא למדה תזונה טבעית גם לא יפתור את הבעיה לצערי. הדיאטנים והרופאים מגיעים מאותה מערכת , השיטות הן דומות, והמטרה היא "לנהל את המחלה" ולא לפתור אותה. אם תלכו לדיאטנית של הקופה ותגידו לה שאתם חולי סוכרת שלוקחים כדורים ובאתם אליה כדי להבריא מהמחלה להפסיק את הצורך בכדורים היא תסתכל עליכם במבט מלא רחמים ותסביר לכם שמסוכרת אי אפשר להירפא, אבל אפשר לרסן את המחלה ולשלוט בה. כמובן שזה לא נכון. בנוסף, אם תשלחו את אותו אדם לייעוץ אצל דיאטנית ואצל יועץ בריאות טבעית ותשוו בין התפריטים שהוא קיבל מכל אחד תראו שוני עצום, שנובע מההבדלים התהומיים בגישה.

אם הייתם אצל נטורופת או מטפל בתזונה טבעית ולמרות זאת לא פתרתם את הבעיה אל תתיאשו, המשיכו לחפש את הפתרון אצל מטפל אחר. לשם השוואה, אם היתה לכם בעיה באוטו שמוסך אחד לא תיקן, לא תלכו למוסך אחר כדי לפתור את הבעיה? בנוסף, חשוב לזכור שבריאות ורפואה זה לא מדע מדויק. לפעמים יש כמה כיוונים אפשריים וצריך לבדוק את כולם. אני אסביר את דברי על ידי דוגמא מהקליניקה שלי. הגיעה אלי בחורה צעירה שסבלה מבעיות בבטן. אחרי כל ארוחה התחילו לה כאבי בטן וריצות לשירותים, לא משנה מה היא אכלה. היא היתה כבר אצל כמה מטפלים לפני שלא פתרו לה את הבעיה. הדבר הראשון שעשיתי הוא לתחקר אותה איזה ניסיונות לריפוי נעשו על ידי המטפלים הקודמים. היא אמרה לי שהניסיונות העיקריים היו להוריד מהתפריט למשך כמה חודשים מאכלים שידועים כגורמי בעיות כדי לבדוק האם היא רגישה למאכלים מסוימים. כעיקרון זהו כיוון טיפול נכון מאוד, אולם אין ערובה של 100% שזה יעבוד. כעת, יכול להיות שאם אני הייתי המטפל הראשון שאליו היא פנתה לטיפול, גם אני הייתי מנסה את הגישה הזו, אבל כשהיא הגיעה אלי היה לי יתרון על פני המטפל הקודם כיוון שאני ידעתי שהגישה הזו לא עבדה וחסכתי מעצמי את הניסיון הזה. לכן יכולתי מיד לנסות כיוון שונה, שלשמחתי הצליח מיד. אחרי חודשיים של טיפול, הבחורה הזו חזרה לאכול תפריט בריא ומאוזן ללא בעיות עיכול. לכן, אם אתם פונים למטפל, תנו לו זמן והתאזרו בסבלנות. גוף האדם הוא מכונה מורכבת ומשוכללת ולפעמים צריך לבדוק כמה כיוונים עד שזה מצליח.

לפעמים אפשר לקצר את הדרך על ידי בדיקות מתוחכמות, אולם הן עולות אלפי שקלים. בכל מקרה, בקשו תמיד מהמטפל שיסביר לכם איך הוא רואה את הבעיה, מה לדעתו הגורמים לה, ומה הפתרון שהוא מציע. מטפל טוב גם ישתף אתכם באפשרויות וישמע מה יש לכם להגיד בנושא. לפעמים הכיוון הנכון או היסודי יותר מצריך מהמטופל השקעה גדולה יותר וגם את זה צריך לקחת בחשבון. אם כבר פניתם לטיפול , לכו עם זה עד הסוף ונסו למלא אחר הוראותיו של המטפל ככל שתוכלו. גם אם אין תוצאות בטווח המידי, אל תתייאשו, התאזרו בסבלנות ותנו למטפל פרק זמן סביר לעבוד.

לסיכום, במאמר נתתי לכם כלים להעריך את בריאותכם והמלצות כיצד לשפר אותה. אני מודע לכך שלעשות שינוי זה לא דבר פשוט, ולכן אני מציע לכם את עזרתי. אחת הדרכים לשמור על מוטיבציה גבוהה ולהצליח בשינוי היא ללמוד ולקבל ידע. עשיית שינוי עם הבנה של הסיבות לכך ושל התהליכים שקורים לנו היא קלה יותר מאשר לציית להנחיות רק כי מישהו אמר שזה יעזור. אני מאמין מאוד בידע ובלמידה ומנסה להסביר למטופלים מה עומד מאחורי ההנחיות שלי אליהם.

הידע הוא רב ולכן עמלתי רבות ובניתי סדנה בת 5 מפגשים שכוללת את הידע הבסיסי שלדעתי כל אדם (שאינו איש מקצוע בתחום) חייב להכיר כדי לשפר את בריאותו, להגיע למשקל תקין ולהימנע ממחלות. זיקקתי את כל החומר ל10 שעות שבהם אני מלמד את העיקר ואת הדברים החשובים ביותר שאתם חייבים לדעת. במהלך הסדנה אתייחס גם לבעיות בריאות שונות ואיך לפתור אותן. הסדנה הקרובה תתקיים באשדוד בימי שני של חודש יולי. המחיר הוא סמלי, רק בואו ותלמדו! לפרטים נוספים, לתוכנית הסדנה ולהרשמה לחצו כאן. מספר המקומות מוגבל כדי שאוכל לתת גם יחס אישי לכל משתתף, לכן אם זה מדבר אליכם הזדרזו להירשם.

אם אתם גרים רחוק או לא יכולים להגיע בתאריכים הנ"ל, ואתם רוצים לארגן סדנה באזור מגוריכם, צרו איתי קשר.

לחילופין, אם אתם מעדיפים תהליך אישי ופרטני, שכולל גם ליווי צמוד עד לפתרון בעיות הבריאות שלכם, אתם מוזמנים להגיע לייעוץ אצלי בקליניקה. לפרטים על יעוץ בקליניקה שלי לחצו כאן.

אם בריאותכם אינה מושלמת, אני מפציר בכם לא לחכות, קחו עוד היום שליטה על חייכם ועל בריאותכם ועשו מעשה. הגוף שלכם יודה לכם!

רק בריאות!

bottom of page